Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koliki je prosječni 'životni vijek' kućanskih aparata?

Većina uređaja je dizajnirana da u točno određenom trenutku naglo 'zastari'.

Koliki je prosječni 'životni vijek' kućanskih aparata?

Kupili ste sasvim novu pećnicu, i to po vrlo povoljnoj cijeni, a uz nju je na vašu kućnu adresu stigla i garancija na 3 godine. Od prvog dana vaš uređaj je radio kako je reklamirano - bio je jednostavan za korištenje i održavanje. Nije se kvario. Takvo blagostanje potrajalo je sve do trenutka kad je svome kraju  došla tvornička garancija na uređaj. Najednom je pećnica počela kašljucati, kvarovi su se nagomilali, a najčešći gost vašeg doma postao je majstor zadužen za servis kućanskih aparata.

Zvuči poznato?

Kako je to pokazalo istraživanje jedne francuske udruge za zaštitu potrošača, većina modernih uređaja je dizajnirana da u točno određenom trenutku naglo “zastari” - bilo tako da potpuno prestanu raditi, zahtijevaju neku nadogradnju ili ih treba baciti jer su osmišljeni tako da serviser ne može niti dohvatiti dio koji bi trebalo zamijeniti.

Taj se postupak naziva “planirana zastarjelost” i razlog je zašto velik broj modernih uređaja ne može više doseći niti polovicu prosječnog vijeka trajanja uređaja naših roditelja i starijih generacija, koji su svoje aparate nekad znali koristiti i po nekoliko desetljeća.

Prema tom francuskom istraživanju, postoji nekoliko vrsta planirane zastarjelosti uređaja, piše Jutarnji list.

Najčešća je takozvana “funkcionalna zastarjelost”, kod koje se u uređaju obično pokvari samo jedan dio koji se ne može popraviti te se zbog njega aparat može baciti i potrebno je kupiti novi.

Taj je tip najčešće prisutan kod televizora, perilica rublja i računala, a kod ovih posljednjih, nerijetko se javlja i zastarjelost zbog inkompatibilnosti.
Ona zapravo pretpostavlja da uređaj, koji radi sasvim normalno, postane beskoristan jer se više ne može “upariti” s različitim vrstama softvera koje neprestano zahtijevaju sve više i više RAM memorije.

Indirektna zastarjelost najekstremniji je primjer: to je ona situacija u kojoj imate sasvim funkcionalan uređaj, ali je proizvođač odlučio da za njega više neće proizvoditi rezervne ili dodatne dijelove, a slično se događa i s mobitelima za koje više nije moguće, primjerice, kupiti punjač ili baterije.
Najprofinjenija vrsta manipulacije s trajanjem uređaja ili pojedinih njegovih dijelova jest ona kod koje uređaj radi sasvim dobro, ali potrošač dobiva obavijest da je potrebno zamijeniti neki njegov dio.

Najčešći primjer su pisači, koji u određenom trenutku korisniku javljaju da je tinta pri kraju, iako ona zapravo nije potrošena, i time motiviraju da je se zamijeni te investira u novi toner.

Prosječno trajanje uređaja:

PERILICA RUBLJA - do 10 godina
TELEVIZORI - 9 do 10 godina
MOBITEL - 20 mjeseci
PLINSKE PLOČE ZA KUHANJE - do 15 godina
PEĆNICE - 14 godina
FRIŽIDER - 13 godina
PERILICA SUĐA - 9 do 13 godina
MIKROVALNA PEĆNICA - do 9 godina

Izvor: Jutarnji list

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.