Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kada kolege postanu prijatelji

Evo zašto su prijatelji koje stječemo na poslu toliko važni.

Kada kolege postanu prijatelji

Oko 70 posto zaposlenih ljudi u jednom je istraživanju je otkrilo kako su prijatelji na poslu jedan od najvažnijih faktora za sreću i zadovoljstvo u karijeri. Ovakva prijateljstva dolaze s puno povlastica unutar, ali i izvan radnog okruženja.

Ako se samo sjetimo nekih bivših radnih mjesta koja nam nisu ostala u dobrom sjećanju, vjerojatno su kolege s kojima smo radili jedina stvar koja nam nedostaje iz te prošlosti... ili barem neki od njih. 

Na portalu žena.hr pronašli su nekoliko razloga zbog kojih trebamo još više cijeniti kolege s kojima svakodnevno radimo. 

Čine nas sretnijima i motiviranijima

Prijatelji na poslu potiču našu sreću. Imati barem jednog kolegu ili kolegicu s kojima smo bliski dobro je za naše cjelokupno blagostanje i smanjuje naš stres na poslu. Kada radimo u pozitivnom i prijateljskom radnom okruženju, u kojem se slažemo s ljudima koji su svakodnevno oko nas - osjećamo se fokusiranije, motiviranije i uključenije. Želimo biti dobri u društvu prijatelja jer radimo zbog istih ciljeva. 

Pomažu nam da povećamo svoju produktivnost

Jedno istraživanje je otkrilo da će oni koji imaju prijatelja na poslu vjerojatnije primiti pohvalu za svoj rad, i to 43 posto vjerojatnije. Ako stvoriš snažnu povezanost sa svojim kolegama, to prijateljstvo imat će veliki utjecaj na tvoju produktivnost, jer ćeš učinkovitije raditi zajedno s njima.   

Savjeti zlata vrijedni

Uvijek možemo primiti savjete od kolega, ali najbolji i najiskreniji savjeti uvijek će doći od naših prijatelja, osim toga - oni najbolje razumiju naše poslovne nedoumice i izazove. Prijatelji na poslu se osjećaju dovoljno bliski da nam mogu uputiti kritiku na pozitivan način, a mi ćemo tu kritiku moći prihvatiti na puno bolji način. Ako imaju više radnog iskustva od nas, reći će nam svoje savjete zbog kojih ćemo biti bolji i poboljšati svoj rad. 

Možemo se poistovjetiti s njima

Znamo probleme prijatelja na poslu i oni znaju naše. Ponekad se čak radi i o istim problemima. Radimo s istim ljudima svaki dan i uglavnom imamo i istu rutinu. Nitko neće bolje razumjeti naše poslovne brige i probleme nego prijatelji na poslu.

Potrebni su nam ako želimo uspješnu karijeru

Prijateljstvo na poslu utječe pozitivno na naše raspoloženje i omogućuje nam emocionalnu i psihološku podršku kako bismo se bolje mogli nositi s poslom. Zbog prijatelja na poslu imamo veću želju biti bolji i uspješniji. 

A imate li vi prijatelja na poslu? Sudjelujte u našem istraživanju i podijelite svoje iskustvo o prijateljstvima na poslu!

Izvor: žena.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.