Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što ako poslodavac od radnika traži odrađivanje neplaćenih prekovremenih sati?

Kome se možemo obratiti za pomoć?

Što ako poslodavac od radnika traži odrađivanje neplaćenih prekovremenih sati?

Pitanje:
Potpisao sam ugovor na neodređeno dana 05.05.2020., na poziciji - poljoprivredni radnik. Poslodavac mi nije dao polaganje zaštite na radu. 10.03.2021. dogodila se nesreća na radu (uganuće gležnja skokom sa viljuškara) bolovanje mjesec i pol dana s tim da mi je rečeno da nipošto ne govorim da se dogodilo na poslu jer nemam položenu zaštitu na radu. Plaća u vrijednosti 70% Vratio sam se poslu nakon bolovanja. Poslodavac inzistira ostajanje na poslu 8+ sati. Što nije dogovor. Rekao sam kako ja ne želim ostajati prekovremeno neplaćeno. Poslodavac je napravio raskid ugovora "da radnik sa današnjim danom ne želi više raditi." Raskid nisam potpisao jer nemam nikakva prava poslije toga. Nije naveo kako sam rekao da ne želim raditi neplaćene prekovremene sate. Svoj radni dan sam odradio 8 sati i krenuo s posla kada je poslodavac rekao ne možeš ti nigdje ići. Molim Vas recite mi kome da se obratim i koja su moja prava.

Odgovor:
U slučaju da kod vašeg poslodavca djeluje sindikat možete se obratiti sindikalnom povjereniku ili predstavniku. Poslodavca također možete prijaviti Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Sektoru inspekcije rada koji su nadležni za prekršaje iz područja rada i zaštite na radu. Također možete konzultirati se s odvjetnikom koji vam može pomoći u ostvarivanju vaših prava. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.