Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

MojPosao pravnik o isplati bonusa

Bonusi ili nagrade koji se isplaćuju radnicima nisu regulirani odredbama Zakona o radu, već se isti uređuju ugovorom o radu radnika ili posebnim ugovorima sklopljenim između radnika i poslodavca.

MojPosao pravnik o isplati bonusa

Pitanje:
Poslodavac i radnik su potpisali ugovor o isplati bonusa koji je izrečen kao određeni postotak godišnje bruto plaće. Međutim, kad je došlo do isplate, taj iznos koji je ugovoren predstavljao je ukupni trošak poslodavca za isplatu bonusa, a ne bruto iznos bonusa. Zanima me je li to korektno od poslodavca, i ako nije u kojem točno članku i kojeg točno zakona mogu pronaći rečenicu koja bi dokazala da nije u pravu?

Odgovor:
S obzirom da nemamo sve podatke vezano za isplatu navedenog bonusa, odgovor može biti samo načelan. Bonusi ili nagrade koji se isplaćuju radnicima nisu regulirani odredbama Zakona o radu, već se isti uređuju ugovorom o radu radnika ili posebnim ugovorima sklopljenim između radnika i poslodavca ili drugim dokumentima poslodavca. Svaka takva isplata bonusa podliježe obračunu poreza na dohodak, prireza (ako je primjenjiv), doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, osim u iznosima koji nisu oporezivi, a to je trenutno do 5.000,00 kn godišnje. Načelno, kada se govori u bruto plaći, tada se radi o iznosu neto plaće, iznosu plaćenog poreza na dohodak i prireza te doprinosa za mirovinsko osiguranje, dok se doprinos za zdravstveno osiguranje ne smatra dijelom bruto plaće, već se taj doprinos smatra doprinosom na plaću. Međutim, bonus koji se isplaćuje radniku najčešće nije dio plaće, već dohodak koji isplaćuje poslodavac, te se u tom slučaju takva isplata može smatrati i postotkom godišnje bruto plaće na koji se plaća doprinos za zdravstveno (isplata u radnopravnom smislu), ali i postotkom godišnje bruto plaće koji obuhvaća cijeli trošak isplate poslodavca (isplata u računovodstvenom smislu). Napominjem, za detaljan odgovor potrebno je vidjeti odredbe ugovora, te ostale činjenice.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.