Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Imamo 'vojsku' mladih umirovljenika

Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi kako bi čak 300 do 400 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj i dalje moglo raditi jer su – mladi.

Imamo 'vojsku' mladih umirovljenika

Kazao je to u kontekstu kritiziranja sindikata u Hrvatskoj koje je nazvao “najkonzervativnijim dijelom hrvatskog društva”:

“Oni razmišljaju dogmatski, u kategorijama  ranog kapitalizma, izrabljivanju radničke klase, teških uvjeta rada u tvornicama, a mi zapravo industrijske proizvodnje niti nemamo. Mi nemamo tog tipa izrabljivanja radničke klase”, kazao je Novotny za HRT.

“Imamo vojsku mladih umirovljenika”

Dodaje kako vladin sektor zapošljava oko 45 posto ukupno registrirano zaposlenih, a da je tu još i bujajuća siva ekonomija koju Svjetska banka procjenjuje na 30 posto BDP-a.

“Sad se postavlja pitanje, imamo 1,3 milijuna umirovljenika od kojih bi možda dio mogao ili htio raditi. Nisu oni svi nemoćni. Čak dapače, naši umirovljenici su relativno mladi s obzirom na rano umirovljenje. Mi zapravo imamo jednu vojsku mladih umirovljenika, možda 300-400 tisuća koja bi nam dobro došla, kao što je u Njemačkoj dobro došla – pokazalo se po podacima njemačkog ministarstva rada da su vrlo vrijedni zaposlenici. Imaju iskustva, ne tjeraju karijeru, situirani su i posvećeni su onom što radi. U tom smislu bi se naše zakonodavstvo trebalo prilagoditi”, kazao je Novotny.

Komentirajući novi Zakon o radu, kazao je kako je dobro da se prisilan odlazak u mirovinu ukida kada radnik napuni 65 godina jer se radi o besmislici.

Izvor: HRT

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.