Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jeste li čuli za osobnu SWOT analizu?

Otkrijte koje su vaše slabije i jače strane, gdje se kriju prilike za napredak u karijeri i odakle prijeti opasnost.

Jeste li čuli za osobnu SWOT analizu?

Ako osjećate da vam je karijera zapela u slijepoj ulici i želite to promijeniti, mogla bi vam pomoći osobna SWOT analiza. To je popularni analitički model koji se obično koristi za analizu poslovanja, ali mogao bi vam pomoći da shvatite što biste trebali učiniti kada je riječ o vlastitoj karijeri.

U nastavku možete saznati što je osobna SWOT analiza, kako je napraviti i što možete naučiti o sebi kroz taj proces.Što je SWOT analiza?

SWOT analiza sagledava snage i slabosti, prilike i prijetnje s kojima se suočavate poduzeće. SWOT je, naime, skraćenica za Strengths (snage), Weaknesses (slabosti), Opportunities (prilike ili mogućnosti) i Threats (prijetnje).

U osnovi je riječ o alatu za evaluaciju koji korisnicima može pomoći da identificiraju prednosti i slabosti kako bi ostvarili rast i identificirali područja u kojima bi konkurenti mogli imati prednost. SWOT analize uobičajene su za poduzeća, ali mogu se primijeniti i na osobe. Osobna SWOT analiza pomaže vam da otkrijete svoj potencijal. No, trebat će vam prilično visoka razina emocionalne inteligencije da napravite SWOT analizu sebe samog, pogotovo ako želite unaprijediti svoju karijeru, piše točka na i.

Primjer osobne SWOT analize

Snaga

Kako biste definirali svoje prednosti, pogledajte uloge koje ste imali u prošlosti i koju trenutno imate. Odaberite dvije ili tri mjerljive stvari koje ste postigli. Usredotočite se na njihovu analizu: “Što je bilo potrebno da se to postignete?”. Drugim riječima, koje ste specifične vještine i talente trebali da biste postigli te rezultate?

Ipak, prikupljanje informacija o sebi može biti nezgodno. Pokušajte primijeniti testove za procjenu vještina koji bi vam mogli pomoći da se analizirate samog sebe. Također, pitajte svoje kolege i nadređene u čemu misle da ste dobri. Mogli bi vas osvijestiti o osobinama o kojima uopće niste razmišljali.

Slabosti

Ako ste bili na intervjuu u posljednjih 30 godina, vjerojatno su vas pitali o vašim slabostima. Standardni odgovor je da ste perfekcionist ili da previše radite, ali menadžeri za ljudske resurse to sagledavaju dublje. Ako ste iskreni prema sebi, vjerojatno se možete prisjetiti nekog autentičnog primjera svoje slabosti za osobnu SWOT analizu. Pokušajte razmisliti o pogrešci koju ste napravili ili o vještini koja vam nedostaje te o tome što ste učinili ili pokušavate učiniti da to ispravite.

Na primjer, to bi moglo biti nešto jednostavno poput spoznaje da ste najčešće na posao stižete u posljednji čas i iscrpljeni te da to može stvarati negativnu percepciju o vama. Mogli biste sami sebe obvezati da ćete ranije na spavanje kako biste ujutro imali više  vremena i kako biste na posao krenuli svježi i puni energije.

Drugi način da otkrijete svoje slabosti je da razmotrite prethodne evaluacije i povratne informacije svojih suradnika, supervizora i mentora. Možda ćete otkriti obrazac u kojem vam govore da budete asertivniji, ili je možda potrebno malo izgladiti vaše komunikacijske vještine.

Najvažnije je da pošteno sagledate samog sebe odnosno samu sebe, i da priznate svoje nedostatke. Svatko ima nešto što može poboljšati.

Prilike

Bez obzira na to koliko ste zadovoljni svojom trenutnom pozicijom, uvijek biste trebali biti proaktivni kada je riječ o mogućim promjenama. Identificirajte dva ili tri aspekta poslova koji bi vas mogli zanimati.

Neke stvari o kojima treba razmišljati su:

Kakav bi trebao biti vaš idealni poslodavac?
Kakva bi trebala biti moja sljedeća uloga?
Kakve bih osobine želio vidjeti kod svog novog tima i šefa?

Nakon što dobijete te odgovore, mogli biste razmisliti o traženju posla ili angažiranju agenta specijaliziranog za vašu branšu koji može paziti na mogućnosti koje se pojavljuju, a sukladne su vašim viđenjima.

Drugi načini prepoznavanja prilika zahtijeva da budete proaktivni. Umrežavajte se, pohađajte neke tečajeve, upotrijebite dodatne resurse kako biste izašli iz zone komfora.  Tako potičete svoj profesionalni razvoj.

Prijetnje

Kao zaposlenik, suočavate se s raznim oblicima prijetnji: smanjenjem broja poduzeća, otpuštanjima, uredskom politikom, lošom ravnotežom između posla i privatnog života, s premalo prilika za napredovanje… Sve te prijetnje su vrlo realne. Osim toga, postoji i mnoštvo kandidata s kojima se natječete, tako da morate sami biti svoj zagovornik i izgraditi svoj brend ako se nešto dogodi.

Možete identificirati potencijalne prijetnje svojoj industriji, kakvi se stručnjaci trenutno traže,  kakvi certifikati ili vještina su vam potrebni kako biste mogli držati korak s novim generacijama na tržištu rada.

Pregledajte osobnu SWOT analizu svakog kvartala

Odvojiti vrijeme za razmišljanje i brinuti o svojoj konkurentnosti na tržištu pametan je potez za karijeru. Ako vas agent iznenada nazove, raspolagat ćete aktualnim informacijama koje možete prezentirati (i impresionirati potencijalne poslodavce).

Korištenje SWOT analize iznimno je koristan alat kada je u pitanju prepoznavanje osobnih i profesionalnih ciljeva. Odvajanje vremena za SWOT analizu zahtijeva od vas da zastanete i razmislite gdje ste u svojoj karijeri i kako biste mogli napredovati.

Budite aktivni

Sada kada ste prilično dobro shvatili što vas izdvaja od drugih, što možete poboljšati, kako izgleda vaša idealni posao i neke od čimbenika koji bi mogli ugroziti vaš napredak u karijeri, vrijeme je da to znanje dobro iskoristite. Tada počinje pravi posao: osmisliti što učiniti s tom informacijom.

Ali samosvijest može biti dalekosežna. Jednom kada znate što radite dobro, možete učiniti mnogo više. Poznavanje svojih nedostataka znači da možete smisliti kako da premostite taj jaz, bez obzira na to je li riječ o dodatnom učenju ili promjeni vaših radnih procesa.

Iskoristite resurse koji su vam na raspolaganju. Razmislite o tome da se obratite svom šefu i izradite plan koji bi mogao uključivati praćenje vašeg rada, mentorstvo ili dodatne povratne informacije koje će vam pomoći da se poboljšate.

Nemojte stati na osobnoj SWOT analizi

Kada govorimo o prilikama, stvar je u tome da shvatite kako se suočiti s njima. To može biti potraga za poslom koja je usredotočena na prave uloge i na tvrtke koje poštujete i kojima se divite. Ili možda pokretanje vlastitog posla.

Izvor: točka na i

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.