Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koje poduzetničke vještine biste trebali usavršavati?

Sjajni zaposlenici i uspješni poduzetnici imaju niz zajedničkih osobina, a poslodavci traže upravo takve ljude.

Koje poduzetničke vještine biste trebali usavršavati?

Poduzetnički duh je fraza koju često možete vidjeti u oglasima. No, osobine koje čine uspješnog poduzetnika znatno su šire od puke želje za profitom.

Vaš životopis vjerojatno neće izgledati kao životopisi Richarda Bransona ili Marka Zuckerberga, ali to ne znači da u svom poslu ne trebate oponašati navike uspješnih poduzetnika.

Naime, sjajni zaposlenici i uspješni poduzetnici imaju niz zajedničkih osobina – a poslodavci traže upravo takve ljude. Bez obzira na to tko vam isplaćuje plaću, poslu biste uvijek trebala pristupati kao da radite za sebe. Samoinicijativa vas može učiniti vrlo poželjnim zaposlenikom. U nastavku možete pročitati više o devet osobina uspješnih poduzetnika koje vas mogu izdvojili od prosječnog radnika, objavio je portal točka na i.

1. Motivacija

Vlasnici poduzeća nevjerojatno su motivirani za uspjeh. Usvajanje ovakvog načina razmišljanja – i sposobnost da pokažete svoju motivaciju poslodavcu – je ključno. Morate unijeti entuzijazam u sve što radite u svom poslu.

Srećom, jednostavno je pokazati da ste visoko motivirani: svakog dan dolazite na posao s pozitivnim stavom. To je jedna od ključnih karakteristika poduzetnika. Poslodavci žele vidjeti strast u onome što radite iz dana u dan.

2. Kreativnost

Bez obzira na to čime se bavite, poslodavci žele radnike s idejama. Žele unajmiti ljude koji ne samo da izvršavaju zadatke, nego razmišljaju o tome postoji li bolji način kako nešto napraviti. Zato je važno biti kreativan – uvijek treba razmišljati o tome kako poboljšati procese, produktivnost i krajnji rezultat svoje tvrtke.

3. Uvjerljivost

Uvjerljivost vas čini boljim pregovaračem. To vam daje prednost nakon dobro obavljenog zadatka, povišice ili unapređenja. U nekom trenutku morat ćete uvjeriti klijenta, kolegu ili svog šefa da poduzme određene radnje, pa morate biti uvjerljivi kada iznosite svoje ideje.

4. Vizija

Uspješni poduzetnici uvijek jednim okom gledaju širu sliku. To je još jedna sposobnost koja vas može učiniti boljim zaposlenikom. Vizija se prvenstveno odnosi na strateško planiranje.

Možete li vidjeti u kojem smjeru ide industrija? Možete li identificirati izazove za svoju tvrtku? Možete li se uhvatiti u koštac sa svojim svakodnevnim poslovima, a da pritom ostanete usredotočeni na dugoročne ciljeve i inicijative?

5. Svestranost

Iako ste zaposleni zbog određenog skupa vještina, važno je da se možete prilagođavati prema potrebi. Želite biti netko kome se vaš šef može obratiti u svakom trenutku, stoga budite spremni uhvatiti se u koštac s poslom koji je izvan vašeg opisa posla. Među vodećim karakteristikama poduzetništva je rano usvajanje novih tehnologije i održavanje svojih vještina aktualnim.

6. Preuzimanje rizika

Svaki poslodavac želi razvijati svoje poslovanje, a to uključuje prihvaćanje promjena. Drugim riječima, nemojte se bojati riskirati kada, na primjer, tražite nove klijente ili testirate novi proizvod. No, pri tome pazite na to da vaš šef prihvati prijedlog.

7. Fleksibilnost

Poput poduzetnika, morate se moći prilagoditi promjenama i rješavati probleme kada se pojave. Dobar timski igrač sposoban je promijeniti svoje prioritete kako bi pomogao timu kojem je potrebna pomoć. Dakle, biti fleksibilan znači biti prijemčiv za potrebe, mišljenja i ideje drugih ljudi te biti otvoren za povratne informacije koje stižu od vašeg menadžera.

8. Odlučnost

Prosuđujete li razumno kada ste pod pritiskom? Ako ste poduzetnik, nemate prostora za odgađanje. Isto vrijedi i za zaposlenike. Morate se osjećati ugodno poduzeti akciju kada je to potrebno. To znači da morate znati kako odrediti prioritete zadataka i brzo donositi odluke. (Pomoći će vam ako ste organizirani.)

9. Suradnja

Pametni poduzetnici nisu samo briljantne vođe, već i odlični suradnici. Zato morate biti učinkovit timski igrač. Nije iznenađujuće da 86,3 posto  menadžera za zapošljavanje, prema istraživanju američke Nacionalne udruge koledža i poslodavca o izgledima za posao, traži kandidate koji pokazuju snažne vještine timskog rada.

U konačnici, poduzetničke vještina koje biste trebali usvojiti na poslu podrazumijevaju prilagodbu na tuđe radne stilove, izbjegavanje uredske politike, slavljenje uspjeha svojih kolega, poštivanje rokova i stavljanje ciljeva tvrtke na prvo mjesto.

Izvor: točka na i

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.