Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Muči li vas zaboravljivost?

Gdje su mi ključevi? Kad ono počinje sastanak? Kako se zove osoba kojoj se moram javiti? I druga pitanja na koja znamo odgovor. Ali ga se ne možemo sjetiti.

Muči li vas zaboravljivost?
Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovno vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo. Ne čudi stoga što se povremeno javljaju “pogreške” zbog kojih zaboravljamo neke od stvari s kojima smo se susreli. Stanje postaje zabrinjavajuće samo kada se takve “epizode zaborava” krenu učestalo ponavljati, objavio je portal profitiraj.hr.
 
Osam je razloga koji mogu uzrokovati da vam se pamćenje u posljednje vrijeme pogoršalo, piše Times of India.
  • Trajni stres ili zabrinutost mogu izazvati da se mozak osjeća umorno, što otežava fokusiranje i brigu o svakodnevnim poslovima.
  • Kronična depresija je povezana s kognitivnim oštećenjima pa stoga oni koji se bore s ovim problemom mogu imati i slabije pamćenje.
  • Slaba kvaliteta sna može također značajno utjecati na vaše pamćenje. Spavanje pomaže pomlađivanju uma i jača opreznost.
  • Određeni lijekovi, poput primjerice antidepresiva ili lijekova protiv anksioznosti, kada se konzumiraju kontinuirano mogu također naštetiti problemima s pamćenjem.
  • Ozljeda glave može biti još jedan razlog za češće zaboravljanje stvari, zbog čega je važno da takve ozljede nastale u sportu ili u nekoj nesreći budu pravilno liječene.
  • Promjena razine hormona povezana s menopauzom može dovesti do promjene raspoloženja i problema sa spavanjem, a ponekad čak pogađa i pamćenje.
  • Nedovoljan unos određenih tvari, poput vitamina B1 ili B12, može također doprinijeti slabljenju pamćenja. Stoga se preporučuje jesti nutritivno bogatu hranu jer ona može ojačati zdravlje vašeg mozga.
  • Preveliki unos alkohola usporava centralni živčani sustav i može ostaviti posljedice na pamćenje tijekom vremena.
 
Izvor: profitiraj.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.