Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako ljudima zahvaliti na poslovnoj usluzi?

U suštini, sve ovisi o situaciji, o tome o kakvoj je usluzi riječ i koliko dobro poznajete osobu kojoj želite zahvaliti.

Kako ljudima zahvaliti na poslovnoj usluzi?

Uvijek je dobro zahvaliti. No, nije uvijek jednostavno odabrati pravi način da nekome zahvalimo na usluzi. Svijet zahvalnica prilično je sofisticiran: postavlja se pitanje u kojem slučaju bismo trebali nekome zahvaliti, što reći i je li dobro kraj rečenice nakititi sa šest uskličnika. Za ovo posljednje recimo odmah kratko i jasno: nije!

U hrvatskom jeziku možemo pisati tri uskličnika ako želimo nešto istaknuti, naglasiti čuđenje ili upozorenje. Na ta tri uskličnika se zaustavljamo: jedan uskličnik – čuđenje; tri uskličnika – jako čuđenje; više od tri uskličnika, ili kakvih god drugih znakova, nered su i pretjerivanje.

Ipak, vratimo se zahvalama. Nema ništa loše u tome da nekome pošaljete kratku e-zahvalu kada vas se učini da je to primjereno. No, neke situacije zahtijevaju malo više od toga. To može biti promišljena gesta (košarica s darovima?) ili vrlo izražajan iskaz zahvalnosti (oda posvećena primatelju?).

“Kodeks u tom segmentu nije krut i suhoparan”, kaže za portal Monster Jacqueline Whitmore, osnivačica i direktorica Protocol School of Palm Beach u Lake Worthu na Floridi. “Ovisi o situaciji, o tome o kakvoj je usluzi riječ i koliko dobro poznajete osobu kojoj želite zahvaliti.”

Ipak, pametno je prilikom zahvale slijediti neke opće smjernice o tome kako biste trebali zahvaliti nekome za razgovor, priliku za umrežavanje ili neku veću uslugu. Ovo su četiri prikladna načina da nekome zahvalite, prenosi točka na i.

1. Zahvala e-poštom

U većini profesionalnih situacija kratka e-poruka sa zahvalom je dovoljna. To je standardizirana poruka od jedne do dvije rečenice koju šaljete nakon razgovora, povezivanja ili bilo koje druge situacije u kojoj želite zahvaliti osobi koju ne poznajemo (ili ste je tek upoznali). Postoje obrasci za takve e-poruke, ali dovoljno je reći da poruka treba biti kratka i sadržavati riječ “hvala”.

“Nakon razgovora za posao, čak i ako niste odabrani, napišite zahvalnicu”, kaže Whitmore. “Odabrani kandidat može odbiti posao. Može ga udariti kamion. Svašta se može dogoditi, a vi biste mogli biti osoba broj dva u redu, Istaknut ćete se i ako pošaljete zahvalu osobi s kojom ste razgovarali samo na vremenu izdvojenom za razgovor.”

2. Rukom pisana zahvala

Je li vam netko napisao pismo preporuke ili vas predložio za unapređenje? Pokušajte toj osobi zahvaliti malo otmjenije. Na primjer, napišite zahvalu rukom.

To nikako ne može biti loše (osim ako pošta ne zabrlja s dostavom). Whitmore čak predlaže rukom pisanu zahvalu kao standard: “Pošaljite e-poruku, ali popratite je i rukom pisanom porukom. Tako ćete biti zapaženi, štoviše vaše ime će biti dva puta pred očima osobe kojoj zahvaljujete.”

Rukom pisana poruka sjajna je stvar i kda želite zahvaliti na usluzi kolegi s posla. Svatko voli kada pronađe malo iznenađenje na svom stolu. Rukom pisane poruke su savršen način kada zahvali želite dati osoban pečat bez pretjerivanja.

3. Zahvala darivanjem

Sad već ulazimo u višu razinu zahvala, kada morate dobro razmisliti o tome što radite. Pokloni su idealni kada vam netko napiše pismo preporuke koje vam je pomoglo ili je na neki drugi način izravno pridonio vašem uspjehu.

Koliko je previše? To uvelike ovisi o tome koliko dobro poznajete osobu i tome o kakvoj je usluzi riječ.  “Darujte koliko možete”, kaže Whitmore. “Nemojte se zaduživati, nego učinite koliko možete.”

Niste sigurni što kupiti? Vino je obično dobro rješenje. Ako je riječ o osobi koja ne pije, dobro bi rješenje moglo biti cvijeće ili poklon kartica za neku trgovinu ili restoran.

4. Večera ili ručak zahvalnosti

Kada odgovarate na veliku uslugu, zajednički obrok može biti jednako dobar ili bolji od konkretnog poklona. Uostalom, time pokazujete da ste voljni odvojiti vrijeme u svom rasporedu kako biste nekom zahvalili. To puno znači i može biti izvrstan način da pokažete svoju zahvalnost kada vam netko jako pomogne.

Kao i kod darivanja, tanka je linija koja dijeli prikladnu zahvalu od ekstravagantne geste. Zahvala, odnosno obrok, mora biti u skladu s uslugom. Čudno je odvesti nekoga u Noel, Pelegrini ili neki drugi restoran s Michellinovom zvjezdicom ako toj osobi želite zahvaliti na savjetu. Počastiti obrokom prikladan je dar za nekoga koga osobno poznajete, tko vam je pomogao na opipljiv, osobno upečatljiv način.

Izvor: točka na i

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.