Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

EK predlaže zabranu ugrađenih kvarova

Prema nekim procjenama, svake se godine u Europi na nove hladnjake, perilice, mobitele... potroši više od šest milijardi eura.

EK predlaže zabranu ugrađenih kvarova

Čak 94% građana Hrvatske smatra da su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a 61% njih uvjereno je da se namjerno proizvode s ugrađenim kvarom kako bi se kupce primoralo na kupnju novih proizvoda, najčešće odmah nakon isteka obveznog jamstva – pokazalo je istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je jučer predstavljeno u Kući Europe u Zagrebu, piše večernji.hr.

Krivi im potrošači?

„Proizvođači se pravdaju time da građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje“, objašnjava Borzan te dodaje da se građani najviše žale na takozvane digitalne kvarove. Više od polovice (57,3%) ih je primijetilo da im uređaj uspori ili pak baterija kraće traje kada ažuriraju operativni sustav. 

Prema istraživanjima, najviše se kvare mobiteli i tableti, slijede ih printeri, sušilice, perilice za rublje i laptopi, a najmanje se kvare digitalne kamere i mikrovalne pećnice. Čak 81% građana kupilo je novi uređaj jer je popravak starog bio neisplativ, što zbog nedostupnosti nacrta, rezervnih dijelova ili servisa. No više od 70% njih platilo bi i više za uređaj koji traje dulje, što je u skladu i sa stavovima stanovnika drugih EU članica.

„Na ovom pitanju radim od 2014. i od tada sam u Europskom parlamentu bila glavna autorica Socijalista i demokrata i za Izvješće i za Rezoluciju o kvarenju uređaja. Prije godinu dana u Izvješću smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova i ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je to dovoljno da EK shvati da je to problem koji muči građane i stvara im financijske teškoće. Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore“, rekla je Borzan. 

Novim zakonom, naime, EK predlaže zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te da na svakom bude označen očekivani rok trajanja. 

Skandinavci najnapredniji 

„Svi smo primijetili da, primjerice, lampica za mijenjanje boje na printeru svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Građani primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve ćemo te prakse zabraniti. Model kupi – iskoristi – baci neprihvatljiv je i za okoliš i za džepove naših građana!“, zaključila je Borzan. 

Prema nekim procjenama, svake se godine u Europi na nove hladnjake, perilice, mobitele... potroši više od šest milijardi eura. Deset tisuća tona otpada stvara jedno radno mjesto, reciklaža 36, a popravak uređaja čak 296 pa uopće nije dilema baciti ili popraviti, ali uz razumnu cijenu. Skandinavske zemlje čak poreznim olakšicama potiču ljude da popravljaju uređaje, dok je u Francuskoj zabranjeno programirano kvarenje uređaja.

Izvor: Večernji.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.