Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U kojoj europskoj državi se najduže živi?

Na dug životni vijek utječu mnoge činjenice, poput životnog standarda, mediteranske klime te uređenosti društva.

U kojoj europskoj državi se najduže živi?

Statistički ured Europskih zajednica (Eurostat) prikuplja i objavljuje statističke podatke iz svojih zemalja članica, a prema najnovijim podacima najdulje se živi u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj.

Primjerice, u 2020. godini, najdulji očekivani životni vijek bio je na francuskom otoku Korzici, čak 84 godine, nakon toga na otočju Baleari (83.9) te u Grčkoj planinskoj periferiji Epir (83.8), prenosi poslovni dnevnik.

S druge strane, najkraći očekivani životni vijek pri rođenju je u sjeverozapadnoj Bugarskoj i iznosi 72.1 godinu. U Hrvatskoj je očekivani životni vijek niži od prosjeka EU i iznosi 77.8 godina.

Zbog COVID-a 19, životni vijek u Europskoj uniji manji je za 0.9 godina. Životni vijek općenito građana iznosi oko 80.4 godine, ali je kod žena dulji (83.2) dok je kod muškaraca kraći i iznosi 77.5 godina.

Žene najduže žive na otoku Korzici s 87 godina, a muškarci najduže žive u spomenutoj periferiji Epir, regiji Umbriji u središnjoj Italiji i na otočju Baleari u Španjolskoj, a svugdje iznosi 81.4 godine.

Očekivani životni vijek iznad prosjeka Europske unije imaju Island (83.1 godinu), zatim Švedska i Španjolska (82.4), Francuska, Italija i Malta (82.3), Luksemburg (82.2), Finska (82), Danska (81.6), Grčka i Nizozemska (81.4), Njemačka (81.4), Austrija (81.3), Portugal (81.1) te Slovenija (80.6).

Osim Hrvata, ispod prosjeka Europske unije su i Poljska, Mađarska, Bugarska, Litva, Latvija i Rumunjska.

Izvor: poslovni dnevnik

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.