Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ako radite do 70 godine, dobit ćete 20 posto veću mirovinu

Dulji ostanak u svijetu rada itekako je potentan za vaš konačni izračun mirovine.

Ako radite do 70 godine, dobit ćete 20 posto veću mirovinu

Za svaki mjesec rada nakon navršenih 65 godina života dobit ćete 0,34 posto veću mirovinu (za 12 mjeseci 4,08, a za maksimalnih pet godina 20,4 posto veću mirovinu). Ovo povećanje još se zove i bonifikacija, a možete ga promatrati kao obrnutu penalizaciju odnosno nagrađivanje.

I to povećanje od 20,4 posto uračunat će vam se u mirovinu nakon što vam se uračuna cijela mirovina (pa i pet dodatnih godina rada). Ova je opcija iznimno potentna, ali malo tko ju u stvarnosti dobije priliku ostvariti, piše mirovina.hr.

Uskoro velike promjene po ovom pitanju

Sve ovo bi se uskoro trebalo promijeniti budući da se radi na izmjenama Zakona o radu. Kako je najavljeno, radnici će svojom voljom moći raditi do 67 ili čak 68 godine života. Naravno, u starosnu mirovinu će i dalje moći sa 65, ali će im novi Zakon omogućiti da rade dulje, a poslodavac koji im je dao ugovor na neodređeno, neće ih moći natjerati na odlazak u mirovinu sa 65 godina.

Zakonske izmjene još uvijek nisu predstavljene, ali ova promjena se mora shvatiti kao direktna pogodnost radnicima budući da će sva dosadašnja prava (po pitanju odlaska u mirovinu) zadržati, ali će, ako žele, moći raditi još dulje i lakše ostvariti bonifikaciju.

Izvor: mirovina.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.