Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nezaposlenost u EU i Hrvatskoj i dalje pada

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u listopadu iznosila 6,5 posto. U listopadu prošle godine iznosila je 6,9 posto.

Nezaposlenost u EU i Hrvatskoj i dalje pada
Nezaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni blago je smanjena u listopadu, a Hrvatska je pratila trend, izjednačivši se s prosjekom u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
 
Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u listopadu 6,0 posto, kliznuvši s revidiranih 6,1 posto u rujnu, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.
 
U eurozoni spustila se sa 6,6 na 6,5 posto, pokazuju tablice Eurostata.
 
Usporedbe radi, u prošlogodišnjem listopadu u EU je dosezala 6,6 posto a u eurozoni 7,3 posto.
 
Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u listopadu bilo približno 12,95 milijuna građana, od čega njih približno 10,87 milijuna u eurozoni. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 1,158 milijuna, a u eurozoni za 1,053 milijuna.
 

Hrvatska uz Finsku

 
Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u listopadu iznosila 12,5 odnosno 11,6 posto.
 
U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u listopadu iznosila 6,5 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranih 6,6 posto u rujnu. Eurostat je raniju procjenu za rujan podigao za 0,3 postotna boda, navodi se u priopćenju.
 
U listopadu prošle godine iznosila je 6,9 posto.
 
Bez posla je u Hrvatskoj, prema Eurostatovim podacima, u listopadu bilo 118 tisuća građana, za tisuću manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji listopad broj im je smanjen za osam tisuća.
 
Najbliža Hrvatskoj u listopadu je bila Finska, sa stopom od 6,8 posto.
 
Najniže su stope nezaposlenosti i u listopadu bilježile Češka, od 2,1 posto, Njemačka i Poljska, od tri posto, te Malta, gdje je iznosila 3,1 posto.
 
Blizu su i Mađarska i Nizozemska, sa stopama nezaposlenosti od 3,6 odnosno 3,7 posto.
 
Izvor: Hina

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.