Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako otkriti koja je tržišno konkurentna plaća u pojedinom sektoru?

Visina plaće postala je najvažniji faktor prilikom odabira novog radnog mjesta, pokazalo je to istraživanje portala MojPosao. Zbog inflacije, sve nesigurnije financijske budućnosti, ali i naglog rasta cijena takvo mišljenje dijeli čak 68 posto naših ispitanika.

Kako otkriti koja je tržišno konkurentna plaća u pojedinom sektoru?

Takvo stanje nacionalne svijesti poslodavce često može dovesti do problema. Odavna smo se pozdravili s tržištem rada u kojem je vrijedila često spominjana mantra ”ako nećeš ti raditi, ima tko hoće”. Radnika, onih kvalitetnih, koji čine razliku, sve je manje, stoga je dužnost svakog odgovornog poslodavca koji želi nastaviti uspješno poslovati potencijalnim i postojećim radnicima dati ponudu koju ’neće moći odbiti’. 

Naravno, mjesečna primanja nisu jedini faktor oko kojeg se lome koplja, tu su i međuljudski odnosi, radno vrijeme, mogućnost napredovanja i učenja, vrednovanje truda i rada, ali budimo realni, svi mi kada mijenjamo posao prvo pitamo: “Kolika će mi biti plaća?”

Zbog šarolikosti tržišta, ali i sve veće konkurencije, poslodavcima je ponekad teško odgovoriti na to pitanje. Primjerice, u jednom IT-u plaće se kreću od 793 eura koliko iznosi najniža prosječna mjesečna plaća, pa sve do 2.197 eura koliko iznosi najviša. Kako onda odabrati koja bi ponuda bila tržišno konkurentna? 

Srećom, rješenje nudi MojaPlaća - alat za određivanje plaća zaposlenika i kreiranje učinkovite strategije nagrađivanja!

Riječ je o servisu koji prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj. Istraživanje trenutno obuhvaća gotovo 400 radnih mjesta iz 36 djelatnosti. Prikupljanje ispitanika provodi se kontinuirano putem interneta, a trenutno je u istraživanju aktivno preko 55.000 ispitanika. Nakon godinu dana podaci ispitanika se brišu kako se u daljnjim analizama ne bi uzimali u obzir zastarjeli podaci. MojaPlaća nudi i pregled pojedinačnih gospodarskih sektora te na taj način poslodavcima, ali i radnicima omogućava jednostavan uvid u trenutno stanje na tržištu rada. 

Podacima iz istraživanja moguće je pristupiti u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta koje ima pristup internetu.

Dodatne informacije potražite na MojaPlaća.hr.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.