Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Direktor najveće društvene mreže sprema još 10.000 otkaza

Nakon prvog vala otpuštanja, restrukturiranje i reorganizacija krovne kompanije Facebooka i Instagrama uzet će kao žrtve još desetak tisuća radnih mjesta

Direktor najveće društvene mreže sprema još 10.000 otkaza

Na službenom blogu Mete pojavila se objava naslovljena Update on Meta’s Year of Efficiency, ili u slobodnom prijevodu "nove informacije o našoj godini efikasnosti". Kada velika korporacija govori o efikasnosti, onda je prilično jasno da se radi u troškovnoj efikasnosti, ili još jednostavnije – o mjerama štednje i otkazima. Objavu je potpisao osobno Mark Zuckerberg, a u njoj se objašnjava plan Mete, prema kojem bi ona trebala postati bolja tehnološka kompanija, s boljim financijskim rezultatima.

Ne odustaju od Metaversea

Interne promjene uključivat će reorganizaciju, transformaciju, smanjenje broja razina upravljačke hijerarhije, otkazivanje manje bitnih projekata (jedan od kojih je već i imenovan), smanjenje novih zapošljavanja, no i daljnje smanjenje broja zaposlenika. Broj otpuštanja ovisit će od zemlje do zemlje, no u Meti kažu kako će broj zaposlenih biti smanjen za dodatnih 10.000 ljudi, uz zatvaranje trenutačno otvorenih oko 5.000 otvorenih radnih mjesta, koja još nisu popunjena.

Prije samo nekoliko mjeseci, u studenome prošle godine, upravo Meta je bila ta koja je pokrenula veliki val otpuštanja u tehnološkom sektoru, najavivši 11.000 otkaza. Tada je to činilo oko 13% ukupne radne snage, dok će u ovom valu broj ljudi u Meti dodatno biti smanjen za još oko 13%. Krajem rujna prošle godine, podsjetimo, imali su 87.314 radnika, uz povećanje od čak 28% u 2021 godini. Trenutačno Meta ima oko 75.000 zaposlenih diljem svijeta.

Prvi koji će doći pod Zuckerbergove škare su ljudski resursi, odjel koji je zadužen upravo za zapošljavanja. Nakon njih, u narednim mjesecima otkazi će biti podijeljeni i u tehničkim te poslovnim odjelima, a proces bi mogao potrajati sve do kraja godine. Prvi čovjek Mete ponovno naglašava kako će se kompanija u budućnosti još više fokusirati na umjetnu inteligenciju i kontroverzni projekt Metaversea, piše Bug.hr.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.