Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Plaće učitelja u školama s cjelodnevnom nastavom će rasti između 20 i 25 posto

Mjesečna primanja svih učitelja i profesora u školama koje će uvesti eksperimentalni program cjelodnevne nastave bit će iznad 10.000 kuna, izjavio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Plaće učitelja u školama s cjelodnevnom nastavom će rasti između 20 i 25 posto

Od jeseni u 50 hrvatskih škola kreće eksperimentalni program cjelodnevne nastave. U tijeku je javni poziv školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u programu, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs je gostujući u Dnevniku Nove TV otkrio koliko će učiteljima i profesorima rasti plaće zbog dodatnog rada te ostale detalje vezane uz cjelodnevnu nastavu.

"U cijeloj koncepciji cjelodnevne nastave, oni će boraviti jedan školski sat duže u školi, ali za to će dobiti u prosjeku od 2 do 2,5 tisuće kuna više. Plaća svih učitelja i profesora u školi bit će preko 10.000 kuna. Bit će povećanje plaće od 25 posto“, kazao je Fuchs.

Ministar je naglasio da roditelji koji nisu zadovoljni, zapravo nisu razumjeli koncept nastave.

"Da maknemo onu famu da će djeca od ujutro do navečer biti u školi. To je potpuno krivo, djeca će biti od 8h do 14, 14:30 u školi, a samo oni koji hoće, mogu ostati do 17h. Kao i danas ono što zovemo produženi boravak, to će biti dio koji biraju učenici“, objasnio je i dodao da to više neće biti kao čuvanje, već će škole morati ponuditi jasan sadržaj.

Osvrnuo se i na problem dvosmjenske nastave. Najavio je da kreće s rješavanjem problema u 619 škola kada se vrati poziv za dogradnju i izgradnju škola. Do 2028. godine planira riješiti problem nastave u dvije smjene, ali i dograditi sportske dvorane svim školama koje već jesu u jednoj smjeni. Riječ je o projektu vrijednom više od 2 milijarde eura.

Izvor: dnevnik Nove TV

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.