Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako uspješno proći tehnološki intervju u EPAM-u?

Otkrijte što zaista morate znati da biste uspješno prošli tehnički intervju u EPAM-u.

Kako uspješno proći tehnološki intervju u EPAM-u?
Danas ćemo zaviriti iza kulisa i saznati što se to događa tijekom tehničkog intervjua u EPAM-u te kako se donose odluke. Naš tehnički intervjuer, Illia Sudakou, Software Engineering Team Leader u EPAM-u, dosad je sudjelovao u više od 200 tehničkih intervjua. Upravo s njim, razmotrit ćemo neke uobičajene mitove o tehničkom intervjuu i raspraviti o kodiranju u EPAM-u.
 
Podcast možete poslušati ovdje.
 
Mit ili istina #1: Java tehnički intervju je IQ test samo za programere.  Naučite 100 najčešćih pitanja i odgovora vezano uz Javu i spremni ste.
 
To je mit.
 
U EPAM-u zapošljavamo određeni skup vještina za tvrtku, ne za projekte. Naš tehnički intervju je tehnički razgovor, a ne samo ispitivanje. Usredotočujemo se na iskustvo kandidata, ne na teorijsko znanje. Naravno, pripremam i individualna pitanja na temelju životopisa i iskustva kandidata.
 
Stoga pružamo dobrodošlicu kandidatima s iskustvom u različitim tehnologijama: Java i srodne tehnologije, Cloud, Kubernetes, itd. Novi članovi tima mogu pružiti dodatnu vrijednost za klijenta, projekt i cijelu tvrtku.
 
Mit ili istina #2: Trebate pokazati čisti kod na whiteboardu.
 
Da, naravno.
 
Jedan od glavnih dijelova tehničkog intervjua je kodiranje. Obično je to relativno mali zadatak koji traje oko 20 minuta. Ne izvodi se na whiteboardu, već se svi intervjui u EPAM-u izvode online, ali je uistinu slično whiteboardu intevjuu. Jedan od glavnih dijelova tehničkog intervjua je kodiranje. Obično je to relativno mali zadatak koji traje oko 20 minuta te se provodi na našoj internoj platformi. Ne izvodi se na whiteboardu, već se svi intervjui u EPAM-u izvode online, ali je uistinu slično whitebord intervjuu.
 
Glavni smisao nije samo riješavanje zadatka, već razumijeti kako kandidat razmišlja te kako pristupa riješavanju različitih problema. Kandidat može postaviti pitanja vezana uz dodatne informacije o zadatku. S druge strane, ja mogu promijeniti dijelove zadatka da vidim kako će se kandidat snaći. Svaki zadatak treba biti analiziran i to tijekom samog intervjua.
 
Kako biste se pripremili za dio s kodiranjem, možete vježbati riješavajući online zadatke gdje nema pritiska intervjua.
 
 
Mit ili istina #3: Najteža pitanja prilikom razgovora za posao za Java developera su vezana uz multithreading i concurrency. Da li je ovo točno?
 
Ne mislim da je to točno.
 
Ne znam zašto kandidati misle da je concurrency tako komplicirana. Međutim, to ovisi o kandidatovom iskustvu. Ako imaju veliko iskustvo, Neće biti problema odgovoriti na takva pitanja, objasniti riješenja, prednosti i mane različitih pristupa. U svakom slučaju, ako kandidat nema iskustva s nečim, neću dublje kopati u to.
 
Naravno, pitanja za intervju nisu uvijek zabavna i opuštajuća. Obično postavljam pitanja o ponašanju kandidata, poput: "Kako biste se ponašali u takvom slučaju?" Ili: "Zamislite da ste voditelj tima. Što biste učinili kad / ako ...?"
 
Fokusiram se na takva pitanja o ponašanju jer na temelju odgovora mogu bolje analizirati kandidatovo iskustvo. Međutim, to je otvorena diskusija. Ne očekujem nikakvo posebno rješenje.
 
Mit ili istina #4: Glavne faze intervjua su: Uvod - Sesija pitanja i odgovora - Zatvaranje - Povratne informacije.
 
U osnovi, to je istina.
 
Uvijek započinjemo tehnički intervju s uvodom s moje strane, Zatim prepuštamo riječ kadndidatu da nam se predstavi i kaže više o sebi. Nakon toga, ovisno o životopisu kandidata, obrađujemo neke dodatne teme.
 
Na samom kraju, tu je sesija pitanja i odgovora s kandidatom. Pretpostavljam da je najpopularnije pitanje koje dobivam od kandidata: "Zašto ste ostali u EPAM-u tako dugo?"
 
Moja odgovor je:
 
Mogućnost promjene projekata. Mogu mijenjati posao bez mijenjanja tvrtke. Mogu se prebacivati između projekata, dobiti različita iskustva i naučiti nove tehnologije i stekove. Mogu raditi s vodećim stručnjacima u industriji i naučiti mnogo od njih. Upoznao sam mnoge sjajne stručnjake u svojoj praksi i puno sam napredovao zahvaljujući ljudima koje sam upoznao ovdje u EPAM-u. Sviđa mi se fleksibilnost: možete raditi od kuće i u uredu kad god želite.
 
Također, mogućnost učenja novih stvari i profesionalnog razvoja. Dostupni su različiti tečajevi na LinkedIn-u i internim sustavima učenja, tako da se mogu poboljšati tehničke i soft skill vještine.
 
Obično razgovor za posao traje najviše sat i pol. Trudim se ne prekršiti ovaj limit. Dajem povratne informacije i procjenjujem sposobnosti kandidata na temelju EPAM-ovog kompetencijskog okvira. Imam jedan radni dan da to podijelim, tako da zaista imam vremena pažljivo razmisliti o svojoj odluci i pružiti strukturiranu povratnu informaciju. Nakon moje povratne informacije, menadžer za zapošljavanje kontaktira kandidata s idućim koracima.
 
Mit ili istina #5: Promjena je jedina konstanta. Trebate uvijek učiti nove stvari tijekom života, čak i ako ste Java programer.
 
Da i ne.
 
Mogu naučiti jednu tehnologiju u nekom trenutku, a zatim je koristiti na projektu. Ako klijent, na primjer, ne želi mijenjati tehnologiju i procese, to znači da ćete koristiti iste neko vrijeme kao Java programer. Ali, u svakom slučaju, možete se neprestano razvijati, učiti nove vještine i tehnologije, ne samo za projekt. Dakle, da, kao Java programeri, moramo stalno učiti.
 
Kako biste saznali što vam je potrebno za uspješan Java intervju u EPAM-u: 
 
1. Nemojte biti nervozni. To će biti samo tehnički razgovor, ne ispitivanje.
 
2. Fokusirajte se na svoje iskustvo i pripremite dobru samoprocjenu, istaknite svoje najbolje vještine.
 
3. Ne ustručavajte se postavljati pitanja ili iznositi svoje mišljenje o različitim temama.
 
4. Nema velikog kodiranja, pa kao iskusna osoba budite spremni napisati mali komad koda kako biste raspravljali o rješenju i pružili svoju analizu.
 
5. Moj najopćenitiji savjet za kandidate bio bi: "Ne odustajte, poboljšajte svoje vještine i ako želite pridružiti se EPAM-u, učinite to."
 
Spremni za promjenu karijere s EPAM-om? Posjetite www.epam.com i prijavite se danas ili se pozovite na nekoga tko radi u EPAM-u.
 
Sretno s vašim sljedećim tehničkim razgovorom i vidimo se u EPAM-u!
 
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.