Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Dosad izdano 38 tisuća dozvola za strane radnike, 57% više nego lani

Većinom se radi o poslovima u graditeljstvu te sezonskom zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu.

Dosad izdano 38 tisuća dozvola za strane radnike, 57% više nego lani

Da u Hrvatskoj nedostaje radnika, nije nova vijest. Hrvatska je prije dvije godine liberalizirala uvoz radne snage i ukinula kvote, no poslodavci se žale na dugotrajnu proceduru. 

Dario Dudas, načelnik Sektora za strance i međunarodnu zaštitu u Ministarstvu unutarnjih poslova, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", rekao je da je došlo do enormnog povećanja broja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad. 

„Prošla godina bila je rekordna. Izdano je oko 121 tisuću dozvola, a ove godine već 38 tisuća, što je doslovno, u odnosu na isto razdoblje lani, povećanje od 57 posto. Mi s naše strane već od jeseni poduzimamo mjere i što se tiče kadrovskog ojačavanja i što se tiče opremanja. Provodimo i dodatnu edukaciju službenika i ažuriranje informacija o postupku izdavanja dozvola za boravak i rad“, istaknuo je.

„Stranci uglavnom rade poslove koje građani Hrvatske ne prihvaćaju zbog raznih razloga. Zato što su uvjeti ili jako teški, npr. u graditeljstvu ili se tu radi o sezonskom zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu. Slijedom navedenoga - da te poslove ne obavljaju stranci, vjerojatno ih nitko ne bi obavljao“, ustvrdio je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Izvor: HRT

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.