Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ove europske zemlje isplaćuju 13. mirovinu

Portugal i Španjolska isplaćuju čak i 14. mirovinu, što znači da umirovljenici dobivaju božićnicu i regres za odmor u iznosu redovite mirovine.

Ove europske zemlje isplaćuju 13. mirovinu

Hrvatski umirovljenici uskoro će primiti dodatak na mirovine. Iznosit će od 60 do 160 eura, a bit će namijenjen starijim osobama s mirovinama do 610 eura. Država je dosad za sve dodatke izdvojila 332 milijuna eura. Dodaci su već postali legitimno političko rješenje za materijalna pitanja umirovljenika.

Takvo rješenje, udruge poput Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske podržavaju, mada tvrde da je ono “ad hoc”, nesustavno i netransparentno.

Bogata praksa u europskim zemljama

No, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna Petrović pišući za Glas umirovljenika konstatira kako su na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe stigle pozitivne naznake iz resornog ministarstva. Nakon dugo vremena napravljen je uvid u praksu europskih zemalja u isplati 13. mirovine i drugih financijskih dodataka uz redovne mirovine.

Tako je samo Rumunjska preuzela “naš” model s povremenim jednokratnim dodacima, jer također nemaju zakon koji bi regulirao isplatu 13. mirovine. Dodatak uz mirovinu isplaćuju i Slovenci i to u srpnju. Ove godine će iznositi od 145 do 455 eura, piše mirovina.hr.

I dodatne se mirovine usklađuju

U drugim zemljama možemo govoriti o stvarnim 13. mirovinama. Tako je u Danskoj ona propisana zakonom, koji ju definira kao “ček za starije osobe”. Isplaćuje se u siječnju i to u iznosu od 2.363,69 eura te se usklađuje sa stopom inflacije. U siječnju dodatnu usklađenu mirovinu dobivaju i umirovljenici u Mađarskoj i to od ove godine nakon što je Viktor Orban odlučio vratiti ovu mjeru.

U travnju će, uz dodatak u Hrvatskoj, biti isplaćena i “dodatna godišnja novčana naknada” u Poljskoj, koja je jednaka najnižoj starosnoj mirovini. U svibnju će dodatna mirovina, u istom iznosu kao i redovita, sjesti na račune belgijskih umirovljenika.

U Slovačkoj se dodatna mirovina usklađuje prema posebnoj formuli te se isplaćuje u studenome, tako da svaki njihov umirovljenik dobije oko 300 eura. Većina 13. mirovina su ustvari božićnice. Tako se u prosincu dodatni iznosi umirovljenicima isplaćuju u Lihtenštajnu, Luksemburgu (do najviše 880,56 eura), Italiji (uz usklađivanje), dok se u Norveškoj mirovina za prosinac ne oporezuje, što ipak znači nešto više novca za blagdane. Malta također isplaćuje 13. mirovinu, usklađenu s rastom cijena.

Neki isplaćuju 14 mirovina, a neki – ništa

Zanimljivo, Portugal i Španjolska isplaćuju čak i 14. mirovinu, što znači da umirovljenici dobivaju božićnicu i regres za odmor u iznosu redovite mirovine. U Portugalu novac sjeda na račune u srpnju i prosincu, dok su isplate u Španjolskoj u lipnju i studenome.

S druge strane, iako se smatraju bogatim zemljama i svojevrsnim “Mekama” za umirovljenike, Njemačka, Nizozemska i Francuska nemaju 13. mirovinu, niti bilo kakav sličan model financijskog osiguravanja umirovljenika.

Hrvatska je doduše, povećala mirovine u zadnje vrijeme, što redovite, što one po posebnim propisima. Uz redovito usklađivanje i dodatke, mirovine su značajno porasle, o čemu smo pisali u nekoliko navrata, ali porasle su i cijene proizvoda i usluga, pa umirovljenici to povećanje ni ne osjete. 

Izvor: mirovina.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.