Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najveće svjetsko gospodarstvo bilježi velik pad potražnje za radnom snagom

Zapošljavanje u SAD-u zamjetno je posustalo u lipnju i gotovo je prepolovljeno u usporedbi s mjesečnim prosjekom u 2022. godini.

Najveće svjetsko gospodarstvo bilježi velik pad potražnje za radnom snagom

U lipnju je u najvećem svjetskom gospodarstvu neto otvoreno 209 tisuća novih radnih mjesta, nakon 306 tisuća u svibnju, prema revidiranom podatku.

Novi podaci pokazuju da je u svibnju i travnju neto otvoreno 110 tisuća manje radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva.

Podatak za lipanj niži je od mjesečnog prosjeka u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, koji je iznosio 278 tisuća, i gotovo upola slabiji od prosječnih 399 tisuća novootvorenih radnih mjesta mjesečno u 2022. godini.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u državnim službama, sektoru zdravstvenih usluga, sustavu socijalne skrbi i u građevinarstvu.

Privatni sektor neto je otvorio 149 tisuća novih radnih mjesta, a državni 60 tisuća. Država je u prvih šest mjeseci ove godine u prosjeku otvarala gotovo tri puta više radnih mjesta mjesečno nego u 2022., napominje ministarstvo.

Stopa nezaposlenosti kliznula je u lipnju za 0,1 postotni bod u odnosu na svibanj, na 3,6 posto, uz nezaposlenih približno šest milijuna građana.

Od lanjskog ožujka stopa nezaposlenosti kreće se u rasponu od 3,4 do 3,7 posto, ponovili su u ministarstvu.  

Prosječna plaća po satu porasla je za 0,4 posto u odnosu na svibanj, na 33,58 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za 4,4 posto.

Izvor: hina

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.