Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Blagi rast gospodarstva eurozone

Najveći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježila je Irska, za 3,3 posto.

Blagi rast gospodarstva eurozone

Gospodastvo eurozone blago je poraslo u drugom tromjesečju, nakon stagnacije na početku godine, pokazuju procjene europskog statističkog ureda, signalizirajući da je zona primjene zajedničke europske valute u zimskim mjesecima ipak izbjegla recesiju.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) 20-člane eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima stagnirao, pokazuju u ponedjeljak objavljene procjene Eurostata.

Izmijenjena procjena za prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuje da je eurozona ipak izbjegla recesiju. Dosadašnji izračuni pokazivali su pad aktivnosti na početku ove i na kraju prošle godine za 0,1 posto, a recesija se definira kao pad aktivnosti dva tromjesečja zaredom.  

U EU BDP u drugom ovogodišnjem kvartalu stagnirao u odnosu na prva tri mjeseca kada je prema revidiranim podacima porastao za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini aktivnost je u drugom tromjesečju porasla za 0,6 posto u eurozoni, te za 0,5 posto u EU, pišu statističari. U prva tri mjeseca porasla je na oba područja za 1,1 posto, prema revidiranim podacima.

Skok u Irskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježila je Irska, za 3,3 posto. Slijedi Litva s rastom od 2,8 posto.

Najsnažniji pad aktivnosti zabilježen je u Švedskoj, za 1,5 posto. Smanjena je i Latviji, Austriji i Italiji, za 0,6, odnosno 0,4 i 0,3 posto.

Irska je, prema Eurostatu dostupnim podacima, prednjačila rastom aktivnosti i na godišnjoj razini, za 2,8 posto. Blizu su i Portugal i Španjolska s godišnjim stopama rasta od 2,3 odnosno 1,8 posto.

Švedska je pak i na godišnjoj razini bilježila najsnažniji pad aktivnosti, 2,4 posto. U skupini su još Češka, Latvija, Austrija i Njemačka, gdje se smanjila za u rasponu od 0,6 do 0,1 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Izvor: Hina

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.