Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istraživanje o rodnom jazu na tržištu rada donijelo joj je Nobelovu nagradu za ekonomiju

Claudia Goldin, profesorica sa sveučilišta Harvard, istraživanjem je proučila 200 godina sudjelovanja žena na radnom mjestu.

Istraživanje o rodnom jazu na tržištu rada donijelo joj je Nobelovu nagradu za ekonomiju

Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je u ponedjeljak Claudiji Goldin, profesorici sa Sveučilišta Harvard, za istraživanje koje je unaprijedilo razumijevanje rodnog jaza na tržištu rada. Kako prenosi Time Magazine, objava je napravila tek maleni korak u smanjivanju rodnog jaza samog Nobelovog odbora: Goldin je tek treća žena koja je osvojila nagradu od 93 laureata iz ekonomije.

Proučavala je 200 godina sudjelovanja žena na radnom mjestu, pokazujući da unatoč kontinuiranom gospodarskom rastu, plaće žena nisu kontinuirano sustizale plaće muškaraca i da podjela još uvijek postoji unatoč tome što žene stječu više razine obrazovanja od muškaraca.

Razumijevanje uloge žena na tržištu rada važno je za društvo. Zahvaljujući revolucionarnom istraživanju Claudije Goldin, sada znamo puno više o čimbenicima koji leže u pozadini i o tome koje će prepreke možda trebati riješiti u budućnosti, rekao je Jakob Svensson, predsjednik Odbora za nagradu u ekonomskim znanostima, piše portal žene i novac.

Goldin ne nudi rješenja, ali njezino istraživanje omogućuje kreatorima politike da se pozabave ukorijenjenim problemom, rekla je Randi Hjalmarsson, članica odbora za dodjelu nagrade.

Ona objašnjava izvor jaza i kako se on mijenjao tijekom vremena i kako varira sa stupnjem razvoja. Stoga ne postoji jedinstvena politika, rekao je Hjalmarsson. Dakle, to je komplicirano pitanje politike jer ako ne znate temeljni razlog, određena politika neće funkcionirati. Međutim, konačnim razumijevanjem problema i nazivanjem ga pravim imenom, moći ćemo utrti bolji put naprijed, rekao je Hjalmarsson.

Primivši nagradu, Goldin je bila iznenađena i vrlo, vrlo sretna, rekla je Ellegren.

Samo su dvije od 92 nagrađena ekonomska laureata bile žene

Prije tjedan dana Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Amerikanka mađarskog podrijetla Katalin Karikó i Amerikanac Drew Weissman. Nagrada za fiziku otišla je u utorak u ruke francusko-švedske fizičarke Anne L’Huillier, francuskog znanstvenika Pierrea Agostinija i rođenog Mađara Ferenca Krausza.

Američki znanstvenici Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexei Ekimov osvojili su u srijedu nagradu za kemiju. Slijedio ih je norveški pisac Jon Fosse, koji je dobio nagradu za književnost. A u petak je nagradu za mir osvojila zatvorena iranska aktivistica Narges Mohammadi.

Nagrade se dijele na svečanostima dodjele u prosincu u Oslu i Stockholmu. Nose novčanu nagradu od 11 milijuna švedskih kruna (oko milijun dolara). Pobjednici također dobivaju 18-karatnu zlatnu medalju i diplomu.

Izvor: žene i novac

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.