Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Promjene na pomolu: Uvodi se obveza evidencije rada za dostavljačke i taksi aplikacije

Pravilnici bi trebali uvesti red na našem platformskom tržištu rada.

Promjene na pomolu: Uvodi se obveza evidencije rada za dostavljačke i taksi aplikacije

Ministarstvo rada u javno savjetovanje uputilo je dva pravilnika koja bi trebala od početka iduće godine preciznije regulirati rad platformskih radnika. Predviđaju dvije velike promjene: objavu Registra digitalnih radnih platformi i agregatora te novu evidenciju njihova rada, piše jutarnji list.

Pravilnici dolaze nakon novog Zakona o radu, kao i nakon medijskih natpisa o velikom neredu na domaćem platformskom tržištu kojim dominira nekoliko aplikacije - Bolt, Wolt, Glovo i Uber - te veliki broj agregatora, tvrtki koje posreduju u zapošljavanju dostavljača i taksista, a za to uzimaju određenu proviziju. Podsjetimo, dolaskom velikog broja stranih radnika, poglavito onih iz Nepala, Indije i Bangladeša, aktualizirali su se problemi dostavljača u Hrvatskoj. Jedan dio stranih dostavljača istupio je za medije tvrdeći da ih agregatori tjeraju na rad od 12 sati dnevno, za to im isplaćuju minimalnu plaću te ih prijavljuju na rad od nekoliko sati dnevno izbjegavajući time davanja državi, objavio je jutarnji list.

Obveze platformi

Ono što se može iščitati s javnog savjetovanja jest da bi država sad konačno trebala dobiti uvid u to tko, kako i za koliko radi za dostavljačke i taksi aplikacije u Hrvatskoj. Konkretno, Registar digitalnih radnih platformi i agregatora predviđa da aplikacije i agregatori na hrvatskom tržištu državi dostavljaju podatke poput: podataka o početku i završetku poslova posredovanja, kao i broj platformskih radnika te njihovog vremena i mjesta rada. Platforme će imati i obvezu dostavljanja podataka poput iznosa isplate za svakog radnika, iznosa isplate agregatoru te vrste ugovornih odnosa s radnikom.

Na temelju tih podataka Ministarstvo će jednom godišnje raditi izvješće o podacima o radu korištenjem digitalne radne platforme. U ovom trenutku država zapravo ne zna koliki točno broj platformskih radnika radi u Hrvatskoj, niti koliko tvrtki agregatora kod nas posluje. Prema nekim nagađanjima, u Hrvatskoj radi ukupno 15.000 dostavljača, a njih 80 posto je u agregatorima. Agregatora je, nagađa se, nekoliko stotina, a ukupno imaju više od 100 milijuna eura prihoda. 

Izvor: jutarnji list

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.