Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Od sljedeće godine mijenja se dob za umirovljenje žena

Uvjeti za odlazak u starosnu mirovinu za muškarce ostaju nepromijenjeni, ali dobna granica za žene sve je veća.

Od sljedeće godine mijenja se dob za umirovljenje žena

Trenutna dob za umirovljenje žena je 63 godine i tri mjeseca, ali žene mogu ostati u radnom odnosu i do 65 godina. Ipak, s 1. siječnjem 2024. godine, što je za manje od dva mjeseca, se ta dob mijenja i bit će 63 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža.

U prijevremenu mirovinu će ženske osobe moći otići s 58 godina i šest mjeseci, točnije s 33 godine i šest mjeseci staža, piše mirovina.hr.

Promjena dobi za umirovljenje žena dolazi sa svakim 1. siječnjem, sve do 2030. godine, kada će dob za umirovljenje žena i muškaraca biti izjednačena, odnosno radit će se o 65 godina.

U prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi.

Tako su u mirovinu 2020. godine mogle otići kada su navršile 62 godine i šest mjeseci, uz najmanje 15 godina staža, ove godine se radilo o 63 godine i tri mjeseca, a od 1. siječnja 2024. godine će žene u starosnu mirovinu moći tek kada navrše 63 godine i šest mjeseci, uz 15 mjeseci staža.

Izvor: mirovina.hr

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.