Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izbjegni najčešće pogreške prilikom prijave na oglas

Postoji čitav niz pogrešaka koje mogu umanjiti naše šanse da preskočimo prvu stepenicu u selekcijskom procesu i dođemo do sljedeće razine - razgovora za posao.

Izbjegni najčešće pogreške prilikom prijave na oglas
Prijava na natječaj za oglašeno radno mjesto često djeluje kao najjednostavnija stvar na svijetu - pronađemo oglas koji nas je zainteresirao, provjerimo uvjete, iz virtualne 'ladice' izvučemo životopis, obrišemo s njega zamišljenu prašinu te ga zajedno s motivacijskim pismom pošaljemo poslodavcu.
 
I to je to, zar ne? 
 
Pa, stvari ne idu uvijek tako glatko. Postoji čitav niz pogrešaka koje radimo prilikom postupka prijave na oglas, a koje mogu umanjiti naše šanse da preskočimo prvu stepenicu u selekcijskom procesu i dođemo do sljedeće razine - razgovora za posao.
 
Pregledavanjem čitavog niza vaših prijava na oglase koje smo, tragajući za novim kolegicama i kolegama, objavili na našim stranicama, uočili smo nekoliko pogrešaka koje se učestalo pojavljuju. Preciznije, njih sedam. 
 

1. Uključi motivacijsko pismo – čak i ako nije traženo u oglasu

 
Motivacijsko pismo pruža regruterima i osobama zaduženim za selekciju uvid u naše pisane vještine i motivaciju. Ovo je prilika da objasnimo zašto se prijavljujemo na određeni oglas, posebno ako se prijavljujemo izvan svog uobičajenog područja rada ili s različitim iskustvom.
 

2. Izbjegni slanje CV-a i motivacijskog pisma na engleskom, osim ako to nije traženo

 
Ako oglas ne zahtijeva dokumente na engleskom, potrebno je držati se hrvatskog jezika. Ovo je posebno važno za kandidate kojima hrvatski nije materinji jezik, a posao zahtijeva poznavanje istog. Selektori žele brzo i efikasno obaviti svoj posao – olakšaj im to!
 

3. Obrnuto kronološki redoslijed iskustva i obrazovanja

 
Iako smo mislili da je ovo jasno, očito je potrebno ponavljati: najnovije iskustvo i obrazovanje uvijek ide na vrh, a starija iskustva nalaze se niže u tekstu. Na taj način u prvi plan stavljamo ono najrecentnije, što je poslodavcima u pravilu i najvažnije.
 

4. Kreativni životopisi – DA, ali samo kada je to prikladno

 
Kreativni životopisi su izvrsni za pozicije koje traže razmišljanje i pristup poslu koji 'izlazi iz okvira'. Međutim, za dio oglašenih radnih mjesta, poput juniorskih pozicija u administraciji, kreativni CV može biti kontraproduktivan. Životopis treba odražavati profesionalnost i biti usklađen s poslom za koji se prijavljujemo.
 

5. Prijavljivanje ispod ili iznad trenutne razine kvalifikacija

 
Više nije uvijek bolje. Ako tvrtka traži juniora bez iskustva, kandidati s 5 godina relevantnog iskustva vjerojatno neće biti pozvani na razgovor, pogotovo ako ima kandidata koji zadovoljavaju uvjete iz oglasa. Evo zašto:
  • Poslodavci se boje se da će nam posao brzo dosaditi i da ćemo otići dalje (zato u motivacijskom pismu uvijek trebamo objasniti zašto se prijavljujemo za poziciju koja je ispod naše razine iskustva).
  • Smatraju da ne mogu ispuniti naša očekivanja u pogledu plaće. I obično su u pravu.
  • Strahuju da ćemo biti nezadovoljni na poslu.
Također, prijavljivanje na oglase za posao koji osjetno nadilaze naše trenutne kompetencije ili razinu iskustva također nije preporučljivo.
 

6. CV u obliku eseja – veliko NE!

 
Životopis u obliku eseja je težak za čitanje i selektori nemaju vremena za duge narativne tekstove. Drži se sažete, strukturirane forme koja jasno prikazuje tvoje kvalifikacije i iskustvo.
 

7. Pazite na čitljivost i preglednost

 
Ako se prijavljuješ na kreativne poslove, kreativni životopisi su apsolutno dobrodošli, ali moraju biti čitki. Također, imaj na umu da mnogi šalju inovativne i drugačije životopise za takve pozicije. Ako nemaš izvrsnu ideju za out of the box životopis, radije se drži provjerene forme.
 
Slijedeći ove savjete, možeš povećati svoje šanse da upravo tvoja prijava bude zapažena i da se približiš svom cilju – pozivu na intervju.
 

Također, pravi je trenutak za pretraživanje trenutno oglašenih natječaja za slobodna radna mjesta na MojPosao. 

 
Sretno!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.