Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Problemi u prometu najčešća isprika za kašnjenje na posao

Kakva je situacija u Hrvatskoj? Kasne li i kakve isprike za kašnjenje smišljaju hrvatski zaposlenici istražio je portal MojPosao (www.MojPosao.net) u anketi u kojoj su sudjelovala 583 ispitanika.

Većina ispitanika (56%) istaknula je da ne kasne na posao. Uglavnom ističu da na posao čak dolaze i 10 do 15 minuta ranije, te da bi kašnjenje bilo neozbiljno i u suprotnosti s njihovim osjećajem odgovornosti i poštovanja prema poslu kojeg obavljaju, kao i poslodavcu. Neki ističu i da imaju klizno radno vrijeme, pa im se rijetko može dogoditi da zakasne. Ispitanici ističu da je važan odnos povjerenja između zaposlenika i nadređenog, pa zato ne kasne, a ako im se slučajno nekada dogodilo, odmah su o tome obavijestili nadređenog. Jedan ispitanik je naveo i kako su mu svi satovi namješteni 15 minuta ranije, tako da mu se ne može dogoditi da zakasni.

Trećina (30%) ispitanika tvrdi da ako kasni, uvijek kaže pravi razlog. To im se, tvrde, rijetko događa i smatraju da se izmišljene isprike lako uoče, a tako se samo može narušiti povjerenje šefa. "Ne pamte mi se laži", komentar je jednog ispitanika. Kao i Amerikanci hrvatski ispitanici kao najčešće razloge za kašnjenje navode probleme u prometu ili s javnim prijevozom, umor, a tome dodaju i zdravstvene razloge, kao npr. pregled kod liječnika. Pritom ih većina tvrdi da kada se nađu u situaciji da će zakasniti na posao, odmah o tome obavijeste nadređenog ili kolegu. No, neki ispitanici imaju i nešto drugačije razloge za kašnjenje. Tako jedan ističe da kasni plaća, pa može i on, a drugi da ionako radi prekovremeno bez plaće, pa to pokušava "izjednačiti" kašnjenjem.

Ako kasni na posao, 7% ispitanika uvijek izmisli ispriku, a dodatnih 7% to učini ponekad. Oni koji uvijek izmisle ispriku kažu da je bitno da ona zvuči realno, tako da i sami u nju povjeruju. Isprike koje ti ispitanici navode su, također, najčešće vezane uz probleme u prometu – gužva, kvar ili puknuće gume na automobilu, kašnjenje javnog prijevoza, te zaglavljenje u liftu. I oni koji ponekad izmisle ispriku "drže se" uglavnom problema u prometu, a kao isprike koje navodno "pale" navode i popravke iznenadnih kvarova u stanu, te posjet liječniku.

Neke od najzanimljivijih isprika za kašnjenje koje su čuli američki šefovi koji su sudjelovali u istraživanju Careerbuildera su:

  • Zaposlenik je tvrdio da su pčele napravile košnicu u njegovom automobilu, pa ga nije mogao koristiti dva sata, dok pčele konačno nisu otišle
  • Zaposlenik je tvrdio da ga je napala mačka, njegova vlastita
  • Zaposlenik je tvrdio da je došlo do zastoja u javnom prijevozu i šefu pokazao potvrdu o tome, potpisanu sa "Vozač autobusa"
  • Zaposlenik je tvrdio da je njegov botox tretman trajao dulje od predviđenog
  • Zaposlenik je tvrdio da ga boli kosa
  • Zaposlenik je tvrdio da se nije naspavao jer ga je muž njegove djevojke izbacio iz kuće
  • Zaposlenik je tvrdio da je shvatio da će ionako zakasniti, pa je, kad je već tako, otišao kupiti krafne za ostale kolege
  • Zaposlenik je tvrdio da se ozlijedio vadeći vilicu iz mašine za pranje suđa
  • Zaposlenik je tvrdio da nije zakasnio, već sat u tvrtki krivo ide.

 

* Podaci su dobiveni putem ankete provedene na portalu MojPosao koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.