Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Znate li što tko u tvrtki radi?

Opisi poslova za pojedina radna mjesta sadrže popis radnih zadataka, način njihovog obavljanja, opis odgovornosti osobe koja se nalazi na pojedinom radnom mjestu, opis linija povezanosti s drugim radnim mjestima unutar tvrtke te uvjete u kojima se rad odvija.

Dakle, analizom posla treba obuhvatiti i prikupiti podatke o:

• zadacima i odgovornostima, tj. njihovoj učestalosti, trajanju, složenosti, potrebnim vještinama, standardima i sl.
• temeljnim znanjima, vještinama i sposobnostima nužnim za obavljanje posla
• odnosima unutar tvrtke, npr. postojanju supervizije, internim i eksternim odnosima
• uređajima, opremi i alatima potrebnim za obavljanje posla
• radnoj okolini i uvjetima koji mogu utjecati na rad, npr. neugodni mirisi, ekstremne temperature, zapaljiva sredstva, skučeni prostor

Primjer obrasca za analizu posla koji vam može pomoći u izradi opisa različitih poslova.

Rezultat analize posla je strukturirani opis radnog mjesta koji je osnova pripreme za regrutiranje i selekciju novih zaposlenika. Na temelju opisa konkretnog radnog mjesta utvrđuju se kompetencije – znanja, vještine, sposobnosti, osobine, stavovi – općenito, ponašanja koja novi zaposlenik/ica treba posjedovati kako bi mogao uspješno obavljati taj posao.

Osim stručnjaka koji provodi selekciju kandidata, dobro je opis radnog mjesta dati i samim kandidatima za zapošljavanje. Također, pri uvođenju novog zaposlenika na radno mjesto dobro je da mu direktno nadređeni ili osoba zadužena za upravljanje ljudskim resursima dodatno pojasni pojedine elemente opisa.

Primjer opisa radnog mjesta Poslovni tajnik/ca.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.