Iako je na moru trenutno zaposleno oko 18.000 sezonskih radnika, podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju kako je slobodno još nešto manje od 2.000 radnih mjesta na moru.
Najveća potražnja i dalje vlada za pizza majstorima i koktel majstorima, a s obzirom da je potražnja toliko veća od ponude pojedini su hoteli i klubovi počeli licitirati nudeći im plaću veću od konkurencije. Tako mjesečna primanja dobrog koktel majstora u špici sezone mogu doseći i 15.000 kuna.
No, plaće u drugim zanimanjima su ipak manje. Samo do 30. lipnja na raznim se poslovima zaposlilo 17.232 ljudi, koji najčešće rade kao konobari, sobarice, kuhari ili prodavači.
Plaće u tim zanimanjima često se kreću od 3.000 do 3.500 kuna za konobare, 2.500 do 3.000 kuna za sobarice, dok samostalni kuhari mogu zaraditi i od 4.000 do 7.000 kuna.
No iskustva sezonskih radnika govore ipak drugačije, jer plaće znaju biti i mnogo veće, a s napojnicama konačan se iznos na kraju mjeseca može i udvostručiti.
Pri vrhu zarada nalaze se i one pizza majstora, zbog čega nemali broj onih iz unutrašnjosti uzima tri mjeseca neplaćenog godišnjeg te odlaze raditi na more gdje mogu mjesečno mogu zaraditi i do 10.000 kuna.
(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list